Barelpol

Zbiór wartościowych informacji.

Alergia pokarmowa – objawy i leczenie

Różnego rodzaju alergie dotykają coraz większej liczby osób, stając się epidemią nowoczesnego świata. Poza alergią na pyłki i roztocza, bardzo niebezpieczne dla zdrowia życia są wszelkie uczulenia na pokarmy. Jakie są ich objawy i jak je leczyć?

Objawy
Alergia pokarmowa najczęściej objawia się ze strony układu pokarmowego – pierwszym sygnałem spożycia produktu, na który jesteśmy uczuleni, jest obrzęk gardła połączony z uczuciem swędzenia i drapania. Następnie pojawić się mogą biegunka, wzdęcia, zaparcia, uczucie niestrawności. Z tym ostatnim objawem łączy się również utrata apetytu i problemy z refluksem żołądkowo-przełykowy.

alergia pokarmowa 4

Druga grupa objawów, to objawy pozajelitowe – mogą występować razem z dolegliwościami układu pokarmowego lub niezależnie od nich. Składają się na nie: alergiczny nieżyt nosa, astma (uczucie duszności), atopowe zapalenie skóry, obrzęd naczyniowo-ruchowy, zapalenie spojówek (swędzenie, zaczerwienienie oka).

Najostrzejszym objawem alergii pokarmowej jest wstrząs anafilaktyczny – objawia się on przyspieszonym biciem serca, silnym bólem brzucha, biegunką, spadkiem ciśnienia tętniczego. Jeżeli objawy wstrząsu anafilaktycznego rozwiną się w pełni, choremu grozi utrata przytomności i śmierć.

Rozpoznanie
Rozpoznanie alergii pokarmowej nie zawsze jest łatwe – bowiem pierwsze objawy uczulenia mogą pojawić się nawet kilka godzin po spożyciu pokarmu zawierającego alergeny. Dlatego obok dokładnych badań laboratoryjnych (analiza krwi, testy skórne) oraz badania wycinków błon śluzowych (sprawdzanie nacieków eozynofilowych) niezbędny jest dokładny wywiad przeprowadzony przez lekarza. Musi on dowiedzieć się, jak często pacjent miał objawy alergiczne, na jakie pokarmy oraz jak długo trwają jego problemy z uczuleniem na dany produkt lub grupę produktów.

alergia pokarmowa 3

Alergia pokarmowa może być bowiem objawem atopii – która jest genetycznie uwarunkowaną skłonnością organizmu na nieprawidłową reakcję na nawet najmniejsze dawki alergenów. Może się więc okazać, że problemy z uczuleniem są dziedziczone od rodziców. Warto też pamiętać, że różne produkty uczulają w różnym wieku. Dzieci najczęściej mają alergię na białka jaja kurzego i mleka krowiego, natomiast dorośli bywają częściej uczuleni na orzechy, pomidory, ryby i owoce morza.

Leczenie
Najważniejszym elementem leczenia – który stanowi fundament kuracji, jest odstawienie produktu powodującego reakcję uczuleniową. Pacjent musi również nauczyć się ostrożności i świadomego kupowania produktów. Powinien dokładnie czytać wszystkie etykiety kupowanych produktów oraz pytać w restauracji o skład przygotowywanych dań.

alergia pokarmowa 5

Leki przeciwhistaminowe stosowane najczęściej w przypadku leczenia alergii – na pyłki nie zawsze działają przy uczuleniach pokarmowych. Sprawdzają się one najczęściej w leczeniu alergii pokarmowych objawiających się problemami z jamą ustną oraz stanami zapalnymi skóry. W przypadku ostrzejszego przebiegu alergii stosowane są często glikokortykosteroidy. Muszą być jednak one stosowane z dużą ostrożnością i przez możliwie krótki czas.

źródło: http://aptekapro.pl/alergia-pokarmowa-objawy-oraz-jak-zapobiegac/

Next Post

Previous Post

© 2018 Barelpol

Theme by Anders Norén